Sluit Home Maak Poppetje Galerij Bedenk TV Brul Jij Lees Hussel Evenement Kleur


 


 


Waarom is Brikki eigenlijk geel en rood? Misschien zijn andere kleuren veel leuker! Probeer het zelf met Brikki's kleurplaten.

 

© en ® Ingmar, 2024


 

Waarom maken grote mensen altijd kinderverhaaltjes? Kinderen hebben toch meer fantasie? Daarom worden Brikki's verhaaltjes gemaakt door kinderen, op allerlei manieren.

 

Dat is leuk en leerzaam. Je kunt Brikki in je eentje maken. Of samen met je vader en moeder. Of met je juf of meester. Zo leren grote mensen van kinderen en kinderen van grote mensen!

 
Hoe Brikki wordt gemaakt? Hoe Brikki is
geboren?
Hoe je Brikki's kunt bedenken?
 


Wil je een geheimpje weten? Nou, Brikki's maken is eigenlijk heel eenvoudig.

Het zit zo: je neemt wat vierkantjes, wat cirkeltjes en voegt er een driehoekje bij... die geef je wat kleurtjes... je zet ze op de juiste plaats en... klaar is Brikki!

Geloof je het niet? Kijk maar naar dit filmpje.

Of probeer het zelf, want hier kun je zelf een Brikki maken.

 

 Brikki is op een grappige manier geboren. Een tijdje geleden was Ingmar, de tekenaar van Brikki, op een vliegveld in het buitenland. Hij had nog wat buitenlands geld over, dat hij niet in Nederland kon gebruiken.

Daarom besloot hij maar iets te kopen. Het werd een speciale pen waarmee hij z'n iPad kon bedienen. Het leek hem leuk daar mee te tekenen.

 


Maar thuisgekomen ontdekte hij dat tekenen op de iPad lang niet zo makkelijk ging als hij had gehoopt. Het enige dat eigenlijk goed kon, was tekeningen maken met hele simpele vormen.

Inderdaad: driehoekjes, vierkantjes en cirkeltjes.

 

Ingmar maakte vaak tekeningen voor zijn neefje Karsten en zijn nichtje Anna. Daarom besloot hij dat zijn eerste blokjestekening een leeuwtje voor Karsten werd, want Karsten is dol op leeuwen en doet ze graag na ("WAAAHHH" brult hij dan). Kijk hier maar :).

En zo ontstond de eerste Brikki, ook al heette hij toen nog niet zo. Hij zag er ook heel anders uit, kijk maar.

 Een paar weekjes later waren Karsten en Anna weer bij Ingmar op bezoek. Dat vinden ze allen altijd heel leuk, het is dikke pret!

Karsten verbaasde Ingmar toen met zijn levendige fantasie.

Want spontaan begon Karsten verhalen te vertellen over bouwvakkers die in Ingmars huis waren geweest en zo'n beetje alles onder handen hadden genomen. Karsten en zijn opa hadden hierbij flink geholpen. En dit was, wel... niet helemaal waar.

Hier zie je een foto die Ingmar maakte tijdens Karstens verhaal, zie je 'm fantaseren?

 Die avond dacht Ingmar: Karsten heeft zoveel fantasie, daar wil ik iets leuks mee doen. Toen dacht hij aan het leeuwtje dat hij had getekend. Hij stuurde het vanaf zijn iPad naar zijn computer en maakt er een mooier leeuwtje van.

En zo ontstond Brikki, herken je 'm zo al?

 


Vervolgens vroeg Ingmar aan Karsten: "Wat denk je dat het leeuwtje doet?"

Karsten vond het leeuwtje mooi, zei "WAAAH", maar antwoordde daarna steevast met "Weet ik niet". Dat ging niet zo makkelijk als Ingmar had gehoopt, dus hij vroeg het een paar dagen later nog eens.

"Vlees eten," zei Karsten uiteindelijk. Maar dat leek Ingmar niet zo'n goed idee voor het verhaaltje.

Dus luisterde hij goed toen Karsten hem vertelde wat hij die dag had gedaan. Karsten had gezwommen en had al met zijn oren onder water gedurfd, daar was hij best trots op.

Dat was een leuker idee dan vleeseten. Dus daar maakte Ingmar een tekening van.

 
 
Karsten was ook naar de boer geweest, daar had hij een kalfje gezien, dat was net geboren. Weer een avontuur voor Brikki.
 
 

Plaatjes zeggen veel meer dan woordjes, want Karsten begreep het ineens. Dat vond hij leuk, hij zei iets en een dag later was er een tekening.

De fantasie was weer terug. "Brikki gaat naar Singapore...", "Brikki neemt het vliegtuig...", "Brikki gaat in bad", "Brikki is een werkman..."

 
 

Ineens had Ingmar tekenwerk voor een week. Dit ging goedkomen.

Ja, ze zijn een goed team geworden, de bedenker en de tekenaar. Ze maken elkaar blij en ze houden elkaar scherp. En ze blijven elkaar verbazen.

Want op de vraag in de tekening hieronder - "Hoe kan Brikki zijn auto weer onder de kast vandaan halen?" - had Karsten een fris antwoord.

"Dan heeft Brikki handjes nodig, net als ik... Kijk..." Waarop hij vrolijk met zijn handjes zwaaide.

Dat was een antwoord waar Ingmar nooit aan had kunnen denken.

 
 

Zo ontdekt Ingmar steeds meer van Karstens kleurrijke belevingswereld. Hij wordt zelf eigenlijk steeds meer een kind. Ingmar leert dat je broek blauw kleuren, met een nijlpaard knuffelen of spaghetti in je haar doen eigenlijk heel logisch is.

En Karstens wordt steeds fantasierijker. Iedere nieuwe Brikki prikkelt hem weer een stapje verder. Ja, echt, hij is een grote verhalenverteller aan het worden.

Karstens zusje Anna leert onderwijl goed om verhaaltjes te beoordelen. Want ze is nog maar net 2 jaar, maar ze is al behoorlijk kritisch ;).

 


Andere kinderen vonden de verhaaltjes van Brikki ook leuk. Daarom maakte Ingmar deze website en ontstond er een nieuwe idee: wat als iedereen die Brikki leest, ook een verhaaltje kan verzinnen?

Dat vonden de kinderen nog leuker. Ze kwamen gelijk met tekeningen. Ben je benieuwd? Nou, kijk maar hieronder. Dit is bijvoorbeeld de tekening die David (6 jaar) maakte.

 
 

Davids tekening leverde dit verhaaltje van Brikki op.

 

Goed hè? Dat kun jij vast ook! Stuur hier je idee naar Brikki. Of maak hier je eigen verhaaltje!

Dan maakt Brikki er een mooi verhaaltje van!

Lees eerst wel Brikki's regeltjes door.
 

Pssst... wist je dat Brikki een hele leuk app voor de iPhone, iPod Touch en iPad heeft? Hij is gratis verkrijgbaar en krijgt 4+ sterren in de AppStore.


 
Dat was het! Dank voor je aandacht.